Successtories

Hamisi Mwero

Ook Hamisi hebben wij jaren geleden ontmoet. Na de Primary School, stond hij onverwachts voor ons met de vraag, in well speaking English, of wij zijn Secondary School opleiding wilden sponsoren. Zijn ouders met 6 kinderen waaronder 5 Albino’s waren daar niet toe in staat. Hamisi zag voor zich zelf kansen en wij zagen die ook. Zijn Secondary School rondde hij af, maar waar lagen nu zijn mogelijkheden? Eerst dachten wij met elkaar in het lesgeven, zijn Engels was nog steeds very good. Ook waren er mogelijkheden om andere Albino’s te helpen, dankzij het veldwerk van een dermatoloog. Deze laatste had Hamisi bij toeval ontmoet. Hamisi kent deze albino’s, dankzij het netwerk, inmiddels allemaal. Hamisi zet zich in voor deze Kwale Albinism Group. Hij kan zich goed profileren, men kent hem. Zo viel hij ook op bij de plaatselijke overheid. Zij boden hem een baan aan in de beveiliging. De opleiding is daarbij voor hem betaald door Tunajenga. Hamisi heeft door zijn betaalde baan (150 euro per maand) een huis gebouwd voor zijn familie. In februari hebben wij zijn vriendin Monica ontmoet. Via veel whats app berichtjes informeert hij ons altijd. In juni 2018 werden wij daarbij verrast door de mededeling, dat zijn dochter Marijke Mlongo Hamisi was geboren. 

 

Paul 

Paul is een oud leerling van de Dzombo Primary School met een score destijds van de KCPE van boven de 300. De school en de ouders hebben Paul toen voor gedragen om in aanmerking te komen voor sponsoring gezien, zijn privé omstandigheden. Hij werd daarbij geselecteerd door de WAA Boys High School. Eind 2016 was hij klaar met zijn middelbare school met als eind resultaat een D+ score. In eerste instantie wilde hij het onderwijs in en terug keren naar zijn oude Primary School, de Dzombo. Echter veranderingen in het onderwijs opleidingssysteem hebben er voor gezorgd dat Paul een andere weg insloeg. Hij startte in september 2017 met een technische opleiding bij het Enginering College. De foto laat zien dat hij bezig is met metselen. Het beroep van metselaar is een sterk opkomend beroep, Paul heeft een goede keuze gemaakt. In 2019 is de opleiding afgerond. Paul werkt nu bij verschillende aannemers, deze aannemers worden o.a. ingezet bij bouwprojecten voor Tenda Pamoja.

 

 

Mercy 

Mercy heeft eveneens haar Secondary School afgerond met een mooie score. Ook deze opleiding was voor haar gefinancierd. In 2016 is zij gestart op het Kenya Medical Training College. Deze studie duurt 3 jaar. Het geeft haar het diploma in Community Health Nursing. Nurse worden is haar grote droom en passie. Als alles goed gaat rond zij in november 2019 haar opleiding af. Haar manier van werken en haar gedrevenheid zijn daarbij opgevallen, want na deze studie mag zij nog een ICT opleiding volgen. September 2019 liet zij vol trots haar diploma zien. Zij gaat nu aan de slag in een privé kliniek in Malindi voor 2 jaar om daarna weer naar de universiteit te gaan.

 

 

 

 

Kanyiva

Onze eerste ontmoeting blijft ons bij, omdat zij zo blij was dat zij gesponsord werd. Haar moeder had haar kracht gegeven op haar sterfbed door aan te geven, dat zij Kanyiva ooit een engel zou ontmoeten!! Bijzonder daarbij is, dat de naam Marijke in het Swahili de vertaling van Marijke heeft gekregen. Malaika betekent “engel”. De ontmoeting met haar vond plaats op de Kingwede Secondary School. Zij viel op door haar gedrevenheid en vastberadenheid om met succes de Secondary School af te willen ronden. Na de Secondary School hebben wij geregeld, met haar toestemming, dat zij naar de Ganda Primary School kon voor haar leerwerktraject. Kanyiva heeft dankzij sponsoring haar certificaat en diploma behaald. Tevens heeft zij een speciale computercursus gevolgd. Zij is door de county uitgekozen en heeft vanaf april 2015 een betaalde baan. Zelf heeft Kanyiva door haar betaalde baan kunnen sparen, om naar de universiteit te kunnen gaan en haar degree te halen. Inmiddels is Kanyiva tot het moslim geloof bekeerd en is getrouwd. Zij is moeder geworden van een dochter. In januari 2019 meldde Kanyiva, dat zij een nieuwe baan had gekregen. Zij is nu ECDE field officer/Supervisor in Kinondo. Zij houdt zich daarbij bezig met ondersteuning en toezicht met allerlei zaken rond de ECDE. Het gaf ook een salarisverhoging.

Mwanaidi  

Mwanaidi woonde in het meisjes huis (girlshostel) van de Ganda Primary School. Zij kwam daar doordat zij na haar Secondary school een brief had  geschreven om in aanmerking te komen voor het leerwerktraject van de Ganda Primary School. Zij is gedurende dit traject gesponsord. In december 2015 had zij haar opleiding afgerond met prachtige resultaten. In het bezit van een certificaat en een diploma. Zij werd zelfs de leading lady van het girlshostel. Door een verschil van inzicht aangaande uitbetaling, is zij bij de Ganda Primary School vertrokken. Gelukkig heeft Mwanaiidi uiteindelijk in 2018 een betaalde baan gekregen. Het is daarbij nl. de overheid die na het behalen van de benodigde papieren, interviews houdt en kijkt waar zij leerkrachten gaan plaatsen. Je kunt daarbij in Kenia nl. niet zelf solliciteren op een school en dan de baan krijgen bij een Primary School. 

 

 

Mwanaidi 

Mwanaidi komt van de Menzamwenye Primary School. Zij had een hele lage score bij de KCPE van 271, toch kon zij naar de Ngozi Secondary School. Op de middelbare school behaalde zij zeer wisselende resultaten, na extra ondersteuning d.m.v. Remedial teaching en haar wilskracht rondde zij de Secondary school af met een C score, dat zorgde er voor dat zij naar de universiteit kon gaan. Zij heeft daarbij een management opleiding gevolgd. De studie had daarbij een praktijk opdracht. De opdracht in management zorgde ervoor dat zij de 10 vrouwen groepen binnen Tenda Pamoja kon adviseren. Eind 2018 ontving zij haar diploma. Zij is nu in afwachting van een betaalde baan.

 

 

 

Miriam 

Miriam heeft ook het leerwerktraject gevolgd op de Ganda Primary school en is daar gekomen op voordracht van de ouders. Een gedreven student, die al snel haar certificaat en diploma behaalde. In 2016 was zij hier mee klaar. Miriam heeft zelf het initiatief genomen om  bij de Ganda Primary School te vertrekken en om een middelbare/Secondary School aan te schrijven. Het resultaat was dat zij meteen werd aangenomen als lerares aardrijkskunde. Aardrijkskunde geven was nl. een passie van haar. Bij het behalen van haar diploma scoorde zij hier een prachtig cijfer op. Miriam is nog steeds gedreven, nu als leerkracht en werkt met veel plezier op deze school. De baan geeft haar ook een inkomen.

 

 

 

 

Asia 

Asia kennen wij al jaren eigenlijk nog van de middelbare school. Na de Secondary School werd zij vrijwilligster op de Ganda Primary School. 4 jaar heeft zij dit gedaan, toch wist zij niet of zij een opleiding wilde volgen in en voor het onderwijs. Asia besloot naar Mombasa te gaan en op de universiteit volgde zij een opleiding in Toerisme. Met succes heeft zij deze opleiding afgerond. De politieke situatie maakte het destijds, dat er minder toeristen naar Kenia kwamen. De banen in de sector Toerisme waren nihil. Op een bijeenkomst van de gesponsorde meiden, de zgn. Makena day hoorde zij dat er ondersteuning werd gevraagd bij de dispensary (klein ziekenhuis) op de Mwangulu Primary School. Zij besloot daar naar toe te gaan. Zij deed het onderzoekswerk vol overgave. Zij had het erg naar haar zin. Werd alom gewaardeerd. Asia volgde een opleiding in de farmacie en behaalde haar certificaat. Een kans op een betaalde baan zat er helaas niet in. Asia raakte in gesprek in gesprek over de Saini Academy. Zij ging waar zij begon, het werken in het onderwijs. Bezig met het halen van haar ECDE certificaat. Maar…Wederom anno 2019 een nieuwe ontwikkeling; dankzij de inzet van velen heeft zij nu een betaalde baan. Men wilde Asia graag terug. Zij werkt weer op de dispensary.

 

Masha  

Masha hebben wij ontmoet in maart 2014 op de Ganda Primary School. Hij had zich zelf via sollicitatie aangemeld, omdat hij in aanmerking wilde komen voor het leerwerktraject van deze school. Dit gaf hem naast een opleiding ook een inkomen. Gedreven om het onderwijs in te gaan, behaalde hij na 2 jaar zijn ECDE certificaat. Zijn vervolgstudie heeft hij onlangs afgerond. Bijzonder daarbij was, dat hij daarnaast nog een studie volgde. Een studie Special Educational Needs. 
In september 2018 hebben wij Masha op de Saini Academy ontmoet. Masha was erg onder de indruk. Dit gaf mogelijkheden.In januari 2019 is hij nl. gestart op de Saini Academy als headteacher. Een mooie baan in het onderwijs, zijn droom!! Masha is inmiddels getrouwd en heeft een kind.