Saini Academy

De Saini Academy algemeen

De Saini Academy, is een privé Primary School binnen de stichting Tunajenga. De school heeft een board bestaande uit onderwijsmensen. Met elkaar hebben zij een passie en een droom; de Saini Academy oprichten. Een school met een ander onderwijs concept, een visie en een missie. Saini, Wegwijzer! Belangrijk; de bijdrage van de lokale bevolking.

De school is gecertificeerd en voldoet aan de eisen opgesteld door de Keniaanse overheid.

Gegevens; PO Box 1781 Ukunda   E mail; sainiacademy@gmail.com

Het terrein

Stichting Tunajenga heeft het mogelijk gemaakt dat deze mensen  m.b.v. de lokale bevolking, de grond konden kopen om daar de nieuwe school op te kunnen bouwen. De gemeenschap stond zeer positief tegenover deze school. Met elkaar hebben zij daarbij geregeld, dat de board de school kon kopen. De school is gebouwd op een stuk grond van 3 ha. Eind 2020 is de optie op een stuk grond van 2 ha. werkelijkheid geworden. Deze grond is aangekocht. Er kan nu een mooi speelterrein gecreëerd worden en is er ruimte om  de school door te laten groeien met nieuwe lokalen. Februari 2021 is de bouw van een nieuw gebouw met 3 klaslokalen gerealiseerd  Op het terrein zijn nu 2 toiletgroepen met ieder 3 deuren, een keuken en een waterput gerealiseerd. Ook is in februari 2021 de watertoren in gebruik genomen met een watertank van 10.000 liter. De Saini Foundation wil tevens een expertise centrum worden. Waarbij opgeleide jongeren gesponsord vanuit Tunajenga en basisschool De Waterwilg te Nootdorp een baan krijgen. Te denken valt daarbij aan een ICT centrum, een kleine farmacie en een gebied waar er geleerd wordt hoe de grond te bewerken tot een mooie groente tuin. Een meerwaarde zijn de buiten speelmaterialen; een glijbaan en schommels. Het is daarbij hun droom, van Kenianen, door Kenianen en met Kenianen.

De Waterput 

Een goede watervoorziening is van groot belang bij het starten van een nieuwe school. Gelukkig is de grond van de school niet alleen vruchtbaar, maar…is er niet al te diep een goede water voorraad . Er was al begonnen met de bouw toen de ambtenaar van het ministerie van Water van het gebied, adviseerde om er mee te stoppen. Een goede locatie is van essentieel belang. Alles had te maken met de onderaardse stromingen. Jammer daar de aanleg van de toilet al gerealiseerd was. Enkele meters verder werd er opnieuw een waterput gemaakt, volgens een bepaalde systematiek wordt de put opgemetseld. Tunajenga heeft een waterpomp aangeschaft, om het water te kunnen pompen naar de nieuwe watertoren. De community maakt eveneens gebruik van de waterput. Regelmatig ligt er rondom de was te drogen.

 

 

Het Team

Deze teamfoto is gemaakt in juni 2022. Het team heeft nu 10 leerkrachten. Er zijn 2 headteachers; Md. Ishara en Md. Selina. De deputy is Md. Mwanamisi. Er zijn dus in vergelijk met september 2021 2 leerkrachten bij gekomen, waarbij o.a. een ICT leerkracht. Een groeiende school geeft daarbij de ruimte voor nieuwe mensen, die gelukkig snel te vinden zijn. Ook zijn er 3 ondersteunende personeelsleden: de kok Md.Maria, de secretary Md. Rachel en de watchman Mr. Bakhari.  Deze staan niet op de foto. Mister John Karuga, een gepensioneerde leerkracht ondersteunt het team bij tal van activiteiten.

 

 

 

Leerlingen en het uniform

Het team heeft n.a.v. voorbeelden een uniform uitgekozen.  Het uniform heeft daarbij een andere uitstraling dan andere uniformen, zeker door de stropdas !! Ishara, de headmaster van de Saini is met Samuel, de medewerker van Tenda Pamoja naar Mombasa geweest om de stof uit te zoeken en het uniform te laten maken. De afspraak is, dat bij aanmelding de leerling een uniform gratis krijgt, maar dat de ouder verplicht is om een tweede uniform aan te schaffen. Kosten voor het uniform bedragen voor de meisjes Ksh 1200 en voor de jongens Ksh 900. Md. Mwanamisi, een leerkracht volgt op dit moment, juni 2022, een  opleiding tot kleermaker. Zij gaat in de toekomst de uniformen maken. Ook is er afgesproken, dat de uniformen op maat in voorraad zijn op de school.

Aantal leerlingen juni 2022; PP1; 22 leerlingen en PP2, 17 leerlingen de zgn. kleuterafdeling. Grade 1; 20 leerlingen, Grade 2; 18 leerlingen, Grade 3; 11 leerlingen, Grade 4 8 leerlingen; Grade 5: leerlingen, Grade 6 2 leerlingen, Grade 7 6 leerlingen. Totaal zijn er 106 leerlingen, waarvan 57 jongens en 49 meisjes

 

Speelmateriaal; Duplo

De school heeft lesmateriaal gekregen. Duplo in Nederland algemeen bekend. In Kenia iets heel bijzonders. Wij hebben nu 4 tassen van elk 95 liter meegenomen. Naast duplo zijn nu ook de  gelamineerde voorbeelden aanwezig. Aan de hand van de voorbeelden kun je bouwen. Het geeft ruimtelijk inzicht, leert je tellen en je herkent de kleuren. Uiteraard zaten er ook autootjes, beestjes etc. in de tas. Vooral de brandweer autootjes en politiemotoren waren zeer in trek.

 

 

 

Werkzaamheden 2022

 

De nieuwe omheining

Het terrein is nu geheel omheind. Om de 3 meter staan er betonnen palen en er tussen is een afrastering gemaakt. Deze gaat ok een stukje de grond in. De omheining heeft een hoofdingang, te zien op de foto. De Gate is dicht en links van het hekwerk is een “watchman house” gemaakt. Bakhari, de watchman zit er gedurende de dag en noteert wie er binnen komt. Rechts van het hek staan de missie en de visie van de Saini Academy genoteerd.

De omheining geeft veiligheid voor de leerlingen, het team, de gebouwen en de materialen. Ook kon er nu een groentetuin worden aangelegd.

 

 

 

Missie en Visie 

Op de muur van de omheining staat het volgende:

Schoolmotto: Ontwikkelen van creatieve vernieuwers

Visie: Voorzien in een zorgzame en stimulerende omgeving

Missie: alles uit de leerling  te halen en de leerling te ontwikkelen, zodat zij nuttig zijn voor zichzelf en de  community. Tevens dat zij een wetsgetrouwe inwoner zullen zijn. 

 

 

 

 

 De Logo’s

 

Op de omheining staan 3 logo’s.

Tenda Pamoja

Tunajenga Foundation

ODF Orhan Demir Foundation

Met elkaar hebben zij de realisatie van de omheining mogelijk gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Watertoren

De watertoren is gerealiseerd in januari/februari 2021. Mogelijk dankzij donatie van Mehtap Özkan, ter nagedachtenis aan haar overleden vader Mustafa Özkan. Er is een  specifieke was/drinkplaats onder de toren. Bij deze betegelde plek zijn 4 watertaps gemaakt, zodat leerlingen hier zelf water kunnen tappen.. Er staat een watertank van 10.000 liter bovenop. Het officiële document van het Kwale County Water Office met het stempel is binnen. Dit houdt in dat het water drinkbaar is. Er is wel een chloormachine aangeschaft om dit te realiseren. Begin 2022 zijn de werkzaamheden verricht om de chloormachine beter te beschermen. Er is een traliewerk aangebracht. Andere maatregelen zoals het aanleggen van elektriciteit, het boren naar water en de aanschaf van de elektrischer pomp zijn reeds genomen. Deze zijn nu ook voorzien van 2 betonnen bakken eveneens ter bescherming.

 

 

Bouw multifunctioneel lokaal

Bieb en ICT ruimte. De helft van het nieuwe lokaal is ingericht voor ICT gebruik en bieb. Er is voor 1000 euro aan nieuwe boeken aangeschaft.  Er zijn 2 teamleden op werkbezoek geweest bij de Bilashaka Primary School. De biebleerkracht heeft het systeem uitgelegd. De leerkracht houdt b.v. bij welk boek er is uitgeleend. Er is een schema gemaakt van welke groepen er op een dag komen. Een ander belangrijk item is hoe ga je met een boek om.

De ruimte is lila geschilderd en ook de gordijnen zijn in lila tinten. Maar ook zijn er verschillende tekeningen aangebracht met dezelfde tekst: I love to read door de schilder die ook de mooie logo’s op de omheining heeft geschilderd. Een echte kunstenaar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werkzaamheden 2021

Bouw 3 nieuwe lokalen

Het nieuwe gebouw, afgerond in februari 2021. De bouw is mogelijk dankzij financiering van de Orhan Demir Foundation en een project aanvraag bij Wilde Ganzen. Het gebouw heeft 3 lokalen voor de volgende groepen: Grade 2, Grade 3 en Grade 4 en 5 met elkaar. De lokalen zijn geschilderd in de kleuren die het team heeft uitgekozen; paars, goud en oranje. Ook hier is de onderste helft geschilderd met afwasbare verf. Dit geeft gelijk een verschil in kleur aan in het lokaal. Alle lokalen hebben black boards, bulletin boards en nieuw meubilair.

Het gebouw heeft een frisse uitstraling; deuren, palen, pilaren en de voegen zijn geschilderd in het blauw. Alle gebouwen hebben deze zelfde look. Alleen het gebouw uit 2018 nog niet helemaal. De opdracht was; Creëer een gebouw met een fijne uitdagende uitstraling, waar je als kind graag wilt zijn.

 

Klaslokaal met nieuwe bankjes

Dit is een van de oude klaslokalen; geverfd in de kleur geel.  Het nieuwe bulletin board is goed te zien. Het lokaal heeft ook nieuwe bankjes. Er zijn 95 van deze bankjes gemaakt. Het is een nieuwe ontwikkeling in het meubilair van een school. Elk kind heeft nu nl. een eigen bank. Het was een van de nieuwe richtlijnen van de regering i.v.m. de Covid 19 maatregelen. Het zal daarbij voor het onderwijs een hele uitdaging worden. Publieke scholen kennen nl. een enorme groepsgrootte. 70 leerlingen in een lokaal zijn daarbij niet ongewoon. Er waren bankjes waar 3 leerlingen aan konden zitten. Voor de Saini Academy is het streven om minder leerlingen in een lokaal te proppen. Dit zal het onderwijs zeker ten goede komen.

 

 

Toiletgebouw

Het nieuwe toilet gebouw heeft ook 3 deuren. Het gebruik verandert dan; het nieuwe gebouw wordt voor de jongens De deur op de kopse kant voor het team, de andere deur op de kopse kant voor bezoekers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keuken

De  leerlingen van de school blijven allemaal tijdens de middag break lunchen. De ouders betalen daar een vast bedrag per maand voor (Ksh 900) Madam Ishara, de headteacher, regelt de inkomsten en uitgaven. Zij houdt dit nauw gezet bij in een schrift. Zo koopt zij uien, tomaten, meel, bonen, rijst etc. Per maand blijft er een bedrag over. Dit wordt geïnvesteerd in de keuken en besteed aan het salaris van de kokkin en de watchman. Op het terrein staat een nieuw klein gebouwtje, waar gekookt wordt. De kokkin moet daarbij een opleiding hebben gevolgd. De kokkin ontvangt daarbij per maand een salaris. Ksh 4500. Sinds januari 2020 staat er een prachtig nieuw keuken gebouw.

 

Werkzaamheden 2018

3 klaslokalen

Dit is het “oude” schoolgebouw gebouwd in 2018. Er zijn 3 groepen in gehuisvest. PP1, PP2 en Grade 1. Met beperkte middelen is dit gebouw gerealiseerd door de lokale aannemer. Conform de nieuwe eisen opgesteld door de Keniaanse regering  voor privé scholen, moest het gebouw aangepast worden. Dit is januari 2021 gebeurd. De lokalen zijn geplasterd en elke lokaal is in zijn geheel in een kleur geverfd ( licht blauw, licht groen en licht geel ). De onderste helft van het lokaal heeft afwasbare verf. Op de vloeren liggen tegels in cement; het lokaal heeft een black board en nieuw zijn de bulletin borden. De tassen kunnen worden opgehangen aan de kapstok. Elke haak heeft een nummer. Het nummer is gekoppeld aan een leerling. Op deze wijze heeft de leerkracht a.h.w. een klassenadministratie gecreëerd. Je ziet in een oogopslag welke leerling afwezig is.

 

Toiletgebouw

Het terrein kent een uniek toiletgebouw. Het gebouw heeft 3 deuren; 2 aan de voorkant en 1 aan de zijkant. ( voor meisjes, jongens en volwassenen ) De vloer is daarbij betegeld en de opstaande rand van 40 cm. Naast het gebouw komt een water toren, zodat het reservoir van de toilet gevuld kan worden om door te spoelen. Er is toilet papier, een toiletborstel en je kunt buiten bij de kleine watertank je handen wassen.as; het oude gebouw voor de meisjes. De deur op de kopse kant voor het team,

 

 

 Meubilair

Op de foto, de bankjes die te vinden zijn op elke school. Het  zijn de bankjes waar 3 leerlingen aan kunnen zitten. De Saini Academy heeft 21 van deze bankjes. De bankjes zijn gemaakt door de plaatselijke meubelmaker. Elke bank heeft een naam. De naam reflecteert aan de sponsor. In de lokalen van Grade 1 t/m Grade 5 zullen deze niet meer gebruikt worden. De bankjes worden nu gebruikt voor overleg met de ouders. En… er vinden in Kenia héél veel overleggen plaats.

De leerlingen in PP1 en PP2, de kleintjes hebben plastic stoeltjes en plastic tafeltjes. Het spelen gebeurt op kleden.