Saini Academy

De Saini Academy

De Saini Academy, is een privé Primary School binnen de stichting Tunajenga. De school heeft een board bestaande uit  onderwijsmensen. Met elkaar hebben zij een passie en een droom; de Saini Academy oprichten. Een school met een ander onderwijs concept, een visie en een missie. Saini, Wegwijzer! Belangrijk; de bijdrage van de lokale bevolking.

De school is gecertificeerd en voldoet aan de eisen opgesteld door de Keniaanse overheid.

 

 

 

Het terrein

Stichting Tunajenga heeft het mogelijk gemaakt dat deze mensen  m.b.v. de lokale bevolking, de grond konden kopen om daar de nieuwe school op te kunnen bouwen. De gemeenschap stond zeer positief tegenover deze school. Met elkaar hebben zij daarbij geregeld, dat de board de school kon kopen. De school is gebouwd op een stuk grond van 3 ha. Er is daarnaast  een optie op een stuk grond van 2 ha. Het heeft nu de mogelijkheid om een mooi speelterrein te creëren en om de school door te laten groeien met nieuwe lokalen. Op het terrein zijn een toilet groep en een waterput gerealiseerd. De Saini Foundation wil ook een expertise centrum worden. Waarbij opgeleide jongeren gesponsord vanuit Tunajenga en basisschool De Waterwilg te Nootdorp een baan krijgen. Te denken valt daarbij aan een ICT centrum, een kleine farmacie en een gebied waar er geleerd wordt hoe de grond te bewerken tot een mooie groente tuin. Het is daarbij hun droom, van Kenianen, door Kenianen en met Kenianen.

 

Het schoolgebouw

Wat is er sinds de aankoop gerealiseerd? In februari 2018 hebben wij het land officieel geopend, men was al bezig met het aanleggen van de fundering. September 2018 is het gebouw officieel geopend met 2 lokalen. Maar inmiddels telt het gebouw 3 lokalen. De omgeving heeft veel planten en struiken. Er is een natuurlijke haag aangelegd als afrastering van het terrein. De grootte van het terrein biedt veel mogelijkheden. Er is ruimte om te voetballen, touwtje te springen en te spelen. Mooi zijn de watertankjes op het terrein en er is een afvalbak geplaatst. Sinds september 2019 is een een glijbaan en een schommel.

 

 

Klaslokaal 

De 3 lokalen zijn verdeeld in tweeën, dat geeft ruimte voor PP1; 24 leerlingen en PP2, 11 leerlingen de zgn. kleuterafdeling. Grade 1; 9 leerlingen, Grade 2; 10leerlingen, Grade 3; 6 leerlingen, Grade 4 3 leerlingen; Grade 5: 7 leerlingen. Totaal zijn er 69 leerlingen, waarvan 30 jongens en 40 meisjes. De lokalen hebben een krijtbord, stoelen en  tafeltjes en/of bankjes. Nieuw zijn de kapstokken in elk lokaal en de opbergboxen. Wensen zijn er voor kasten en prikborden.

 

 

 

Uniform

Het team heeft n.a.v. voorbeelden een uniform uitgekozen.  Het uniform heeft daarbij een andere uitstraling dan andere uniformen, zeker door de stropdas !! Ishara, de deputy van de Saini is met Samuel, de medewerker van Tenda Pamoja naar Mombasa geweest om de stof uit te zoeken en het uniform te laten maken. De afspraak is, dat bij aanmelding de leerling een uniform gratis krijgt, maar dat de ouder verplicht is om een tweede uniform aan te schaffen. Kosten voor het uniform bedragen voor de meisjes Ksh 1200 en voor de jongens Ksh 900. Echter er gaat nu gekeken worden of het uniform door een naai atelier in Kanana gemaakt kan worden. De stof moet el uit Mombasa komen. Ook is er afgesproken, dat de uniformen op maat in voorraad zijn op de school. 

 

  De Waterput 

Een goede watervoorziening is van groot belang bij het starten van een nieuwe school. Gelukkig is de grond van de school niet alleen vruchtbaar, maar…is er niet al te diep een goede water voorraad . Er was al begonnen met de bouw toen de water officer van het gebied adviseerde om er mee te stoppen. Een goede locatie is van essentieel belang. Alles had te maken met de onderaardse stromingen. Jammer daar de aanleg van de toilet al gerealiseerd was. Enkele meters verder werd er opnieuw een waterput gemaakt, volgens een bepaalde systematiek wordt de put opgemetseld. Tunajenga wil graag een waterpomp aanschaffen, om het water te kunnen pompen naar de nieuwe watertoren, De insteek is om drinkwater te realiseren.

 

Toiletgebouw

Het terrein kent een uniek toiletgebouw. Het gebouw heeft 3 deuren; 2 aan de voorkant en 1 aan de zijkant. ( voor meisjes, jongens en volwassenen ) De vloer is daarbij betegeld en de opstaande rand van 40 cm. Naast het gebouw komt een water toren, zodat het reservoir van de toilet gevuld kan worden om door te spoelen. Er is toilet papier, een toiletborstel en je kunt buiten bij de kleine watertank je handen wassen.

 

 

Duplo

 

De school heeft lesmateriaal gekregen. Duplo in Nerdland algemeen bekend. In Kenia iets heel bijzonders. Wij hebben nu 4 tassen van elk 95 liter meegenomen. Naast duplo zijn nu ook de  gelamineerde voorbeelden aanwezig. Aan de hand van de voorbeelden kun je bouwen. Het geeft ruimtelijk inzicht, leert je tellen en je herkent de kleuren. Uiteraard zaten er ook autootjes, beestjes etc. in de tas. Vooral de brandweer autootjes en politiemotoren waren zeer in trek.

 

 

Het Team  

 

Masha  is sinds januari 2019 de headteacher van de school. Hij heeft de beste opleiding en wordt vermeld bij onze succes stories. Zijn salaris wordt betaald vanuit Tunajenga. De deputy is Ishara , zij is in het bezit van het ECDE certificate en bezig met haar diplom. Ook zij wordt betaald vanuit Tunajenga. Maria  n Faith zijn ook werkzaam op de Saini Academy. Zij  hebben het certificate en behalen in april 2021 hun diplom opleiding. Mwanamisi  een ervaren onderwijs kracht, jaren lang gewerkt op een andere school en is het team komen versterken. Net zoals Hadija. Eunice  verricht onderwijs ondersteunende activiteiten. Zij is de dochter van de chairlady. In het najaar van 2019 is zij gestart met de opleiding voor het behalen van het certificate. Er werken nu 7 teamleden. 

 

 

Support 4 teamleden voor hun opleiding

Maria 

 

Maria was leerkracht op de Ganda Primary. Haar ouders en zussen kennen wij al jaren. Na het behalen van het certificate hebben wij gevraagd of zij de Saini Academy wilde komen versterken. Zi jis nu in opleiding voor haar diplom.  Medio 2021 zou zij afstuderen. Covid 19 heeft echter alles vertraagd. De schoolkosten worden voor haar betaald.

 

 

 

 

 

 

 

 Eunice

 

Eunice, is de dochter van de chairlady van het oudercomité van de school. Zij is gestart met haar ECDE opleiding om haar certificaat te behalen. De schoolkosten worden voor haar betaald.

 

 

 

 

 

 

 

 

Faith

Faith is een oud leerling van de Dzombo Primary School. Zij behaalde bij de KCPE een score van 291. Eigenlijk geen al te hoge score. Toch was zij geselecteerd door de Frans Joseph Secondary School. Een school om de hoek. Haar omstandigheden waren niet erg rooskleurig. Haar vader wilde haar nl. uithuwelijken, maar Faith wilde verder leren. Zij heeft in 2016 de Secondary School afgerond met een D+. Deze score gaf de mogelijkheid voor een vervolgopleiding. Zij wilde het leerwerktraject voor ECDE certificaat graag uitvoeren op haar oude Primary School, de Dzombo. Inmiddels  2020 is Faith bezig met het tweede jaar van haar diplom opleiding en is zij overgeplaatst naar de Saini Academy.

 

 

 

 

 Ishara

 

Ishara is al vanaf  de start verbonden aan de Saini Academy. Zij is de deputy van de school. Daarnaast regelt zij de lunch. Zij int het geld van de ouders. Zij doet inkopen en maakt een begroting. De opleiding voor het certificaat heeft zij zelf betaald. De opleiding voor haar diplom wordt nu betaald. In oktober 2020 heeft zij eindelijk haar examens kunnen doen. Dit was uitgesteld vanwege de Covid 19. Wij zijn in afwachting van het resultaat. Ishara is een gedreven, betrokken leerkracht.

 

 

 

 

 

 

Nieuw Meubilair

 

Door de uitbreiding van het aantal leerlingen was er ook een meubilair te kort. De school heeft voor de jongste leerlingen plastic tafeltjes en stoeltjes aangeschaft. Deze zijn ook makkelijk mee naar buiten te nemen. Wanneer er een bijeenkomst is, maar ook voor de lunch. De lunch wordt buiten genuttigd. Voor de oudste leerlingen van Grade 4 zijn er houten bankjes, gemaakt door de plaatselijke meubelmaker. Door een mooie donatie konden er 10 worden aangeschaft. De leerlingen zijn er erg blij mee. De school heeft sinds Januari 2020 er 10 nieuwe desks bij. Totaal zijn er nu 21 !! De bankjes hebben namen.

 

 

De Keuken

 

De  leerlingen van de school blijven allemaal tijdens de middag break lunchen. De ouders betalen daar een vast bedrag per maand voor ( Ksh 900 )Madam Ishara, de deputy regelt de inkomsten en uitgaven. Zij houdt dit nauw gezet bij in een schrift. Zo koopt zij uien, tomaten, meel, bonen, rijst etc. Per maand blijft er een bedrag over. Dit wordt geïnvesteerd in de keuken en besteed aan het salaris van de kokkin en de watchman. Op het terrein staat een nieuw klein gebouwtje, waar gekookt wordt. De kokkin moet daarbij een opleiding hebben gevolgd. De kokkin ontvangt daarbij per maand een salaris. Ksh 4500. Sinds januari 2020 staat er een prachtig nieuw keuken gebouw.