Wij ondersteunen onderwijs- en het jongeren projecten, maar ook ook gezinnen. Wij hebben hun ontmoet door onze projecten, tijdens ons verblijf in het hotel of toevallig op straat. Het zijn daarbij gezinnen van mensen met wie wij een speciale binding hebben. Wij zijn b.v. bij hun thuis geweest of onze coördinator Samson Ndegwa heeft hun thuis bezocht. Zij krijgen daarbij ondersteuning in de breedste zin van het woord. (voedselpakketten, bijdrage medische kosten, bijdrage schoolkosten, ondersteuning van business, aanschaf matrassen, muskietennetten etc.)

Het zijn de gezinnen van de oma van Halima en Joseph, Michael en Catherine, Bakhari, Chizi , Michael J., Shedrack en Bahatisha die wat uitgebreider als gezinnen in hun situatie worden beschreven. 

Naast de gezinnen van Sophia, Salome, Juma en Juma, Silas, Bahatisha, Joseph, Nancy, Mike, Jacob, Janet, Swaleh, Johannes, Ann, little Malaika, James, Charles, Nelson, Jared en Newton.

 

Gezin van Halima, Joseph en oma Elizabeth

Het gezin bestaat uit oma Elizabeth en haar 5 kleinkinderen. Halima staat op de eerste foto in haar schooluniform. Oma zorgt voor haar kleinkinderen zo goed als het kan, maar het is een struggle. De ouders van de kinderen zijn vertrokken. Vader kon niet leven met een gehandicapte dochter zoals Halima. Zij kan nl. moeilijk lopen. Moeder kon de stress daarna niet meer aan en vertrok ook. Halima haar schoolkosten worden betaald. Het gezin heeft  nieuwe matrassen en muskietennetten gekregen, op de grond slapen is geen optie. Door  Covid 19kwam het gezin nog meer in de problemen en krijgen zij sinds maart een voedselpakket. Sinds het begin van 2022 wordt ook Joseph, die rechts staat van Halima gesponsord. Oma had het goed geregeld voor haar kleinzoon en een Keniaanse sponsor gevonden, die de schoolfees en bijkomende kosten betaalde voor hem. Helaas overleed deze sponsor. Gelukkig hebben wij een sponsor gevonden, waardoor Joseph zijn middelbare school kan afronden. Joseph probeert ook zelf bij te dragen, door te werken bij een boer tijdens de vakanties en zo een beetje geld verdient voor zijn oma.

 

Gezin van Michael en Catherine

Michael hebben wij jaren geleden leren kennen als ober in ons hotel. Een aardige, vriendelijke betrokken man. Niet alleen bij zijn werk, maar ook bij zijn gezin. Hij merkte dat zijn ogen achteruit gingen. Er kwam een bril, de avond shifts werden geskipt bij zijn werk, maar uiteindelijk kwam hij thuis te zitten. Zijn ogen waren zo achteruitgegaan, dat werken onmogelijk was. Achteraf bleek, dat hij een verwaarloosde oog ziekte had, waardoor hij blind kon worden. Helaas werd dit ook werkelijk en bleek hij compleet afhankelijk van te zijn van zijn vrouw Catherine. Het gezin verhuisde naar een klein huisje op de plot van zijn ouders. Catherine kon haar business niet meer runnen, omdat zij Michael moest begeleiden. Hij boft met haar, liefdevol en trouw aan en naar haar man. Michael is echter te jong, (45 jaar)om thuis te zitten zitten en geheel afhankelijk te zijn. Begin 2022 vertrok hij naar het blinden instituut Machakos bij Nairobi om de tools te leren om ook zelfstandig zijn weg te kunnen vinden. Een hele stap voor hem. Een cursus van 2 jaar. Hij verblijft daar intern Tunajenga betaalt de fees, het schoolgeld hier voor, maar ook  de fees voor zijn kinderen Sammy en Grace. Tevens heeft Catherine een lening gekregen om haar business weer te kunnen starten.

 

Gezin van Bakhari

Bakhari, is de beach boy van het hotel. Hij heeft een klein salaris en verdient wat extra’s door het regelen van de matrasjes en de handdoeken. Echter het type toerist verandert. Er worden zeer weinig fooien gegeven. Bakhari heeft een vrouw en 2 kinderen. Zijn zoon heeft een handicap aan zijn handen, opgelopen tijdens zijn geboorte. Hij krijgt therapie, maar zou eigenlijk naar een speciale school moeten. De kosten zijn echter te hoog.  Zijn dochter heeft vrouwelijke klachten, die hem erg aan grijpen. Hij ziet zijn dochter pijn lijden. Een operatie wil hij niet voor haar, want is dat de juiste beslissing en kan zijn dan nog kinderen krijgen. Medicatie is voor nu de oplossing, maar kostbaar. Naast de zorg voor vrouw en kinderen, heeft hij ook de zorg voor zijn broers en zussen. Tunajenga ondersteunt soms in de medische kosten, door het meenemen van kleding en het regelen van voedsel- en vleespakketten

 

Gezin van Chizi

Chizi (eerste foto in blauw shirt, tweede foto in geel shirt) woonde in het meisjeshuis van de Ganda  Primary school waar zij zelf ooit leerling was en nu les geeft.  Echter haar salaris werd betaald uit de bijdragen van de ouders van de school, maar sinds maart 2020 waren de scholen dicht. Geen salaris meer!!  Zij vertrok weer terug naar haar ouderlijk huis, ( op de foto staat zij met haar ouders  )waar het gezin leeft in erbarmelijke omstandigheden. Zij waren afhankelijk van haar inkomen. Sinds maart 2020 krijgt het gezin een voedselpakket. en is Chizi gaan werken op de Saini Academy. Eind 2021 heeft zij haar 2 jarige opleiding voor het behalen van het “diplom” afgerond. 

 

Gezin van Michael

Michael staat op de foto met rood T shirt met zijn moeder, met groen T shirt met zijn vader. Michael zit in de groep van de gesponsorde Jongeren. De studiekosten worden betaald. echter voor het laatste jaar 2021 moet nog een sponsor worden gevonden. Hij ondersteunt Samson de coördinator met het maken van overzichten in Excel bestanden (geleerd bij zijn studie). De vader van het gezin is de dorpsoudste en bemiddelt in conflicten, hij adviseert en ondersteunt. Door de Covid 19 zijn de inkomsten voor het gezin geheel weg gevallen. Het gezin hoort bij de “most vulnerable”, zoals dat dan heet. Sinds maart 2020 krijgen zij een voedselpakket. In 2022 rond Michael zijn ICT opleiding af en gaat hij de ICT projecten begeleiden binnen onze scholen.

 

Gezin van Shedrack

Shedrack staat alleen op de foto, maar hoort bij een groot samengesteld gezin. De familieleden zijn de hele dag op pad om voedsel te vinden, weer te verkopen of een baantje te krijgen. Covid 19 zorgt ervoor dat dat niet makkelijk is. Kenia kent zeer strenge maatregelen; avondklok en verboden te reizen. Shedrack hoort bij de gesponsorde groep Jongeren en zit nog op de middelbare school. Een getalenteerde leerling, die echter al maanden geen onderwijs krijgt. Online lessen zijn er wel, maar voor hem onmogelijk. De voedselpakketten zijn voor dit gezin uitgebreider, er moeten veel monden worden gevoed.

 

Gezin van Bahatisha

Bahtisha, de tuinman van ons hotel met een passie voor de natuur, vooral voor bloemen en het maken van boeketten. Dit heeft hij geleerd van Eveline, de Nederlandse vrouw van de voormalige manager van het hotel. De boeketten geeft hij aan de gasten in de hoop dat hij een tip krijgt. Dit geeft een bijverdienste. Ook heeft hij een motor, waarmee hij zijn kinderen naar school vervoerd, op de terugreis neemt hij passagiers mee en verdient op die manier ook weer wat bij. Zijn vrouw had een kleine winkel, maar door de Ccorona is alles veranderd. Een moeizaam bestaan heeft het gezin van 5 kinderen. In september 2021 hebben wij een motor blok voor hem gekocht, de motor stond al maanden stil. De ritjes kunnen weer gaan plaats vinden. Zijn vrouw is met de verkoop van vis gestart. De fees, het schoolgeld wordt voor het gezin betaald. Tunajenga ondersteunt met  het meenemen van: kleding, een oude mobiel, verstrekken van voedselpakketten en zoals eerder aangegeven, het betalen van een nieuw motor blok.

 

Impressie van uitdelen voedselpakketten bij overige gezinnen