Wij ondersteunen onderwijs- en het jongeren projecten, maar ook gezinnen. Wij hebben hun ontmoet door onze projecten, tijdens ons verblijf in het hotel of toevallig op straat. Het zijn daarbij gezinnen van mensen met wie wij een speciale binding hebben. Wij zijn b.v. bij hun thuis geweest of onze coördinator Samson Ndegwa heeft hun thuis bezocht. Zij krijgen daarbij ondersteuning in de breedste zin van het woord. (voedsel- en vleespakketten, bijdrage medische kosten, bijdrage schoolkosten, ondersteuning van business, aanschaf matrassen, muskietennetten etc.)

Het zijn de gezinnen van de oma van Halima en Joseph, Michael en Catherine, Chizi , Michael J., Shedrack  die wat uitgebreider als gezinnen in hun situatie worden beschreven. 

Naast de gezinnen van Sophia, Salome, Juma en Juma, Silas, Bahatisha, Joseph, Nancy, Mike, Jacob, Janet, Swaleh, Johannes, Ann, little Malaika, Nelson, Jared, Pius, Michael, Rukia, Ali, Elaine, Halima, Fatuma, Bakhari, Mariam en Newton.

 

Gezin van Halima, Joseph en oma Elizabeth

Het gezin bestaat uit oma Elizabeth en haar 5 kleinkinderen. Halima staat op de eerste foto in haar schooluniform. Oma zorgt voor haar kleinkinderen zo goed als het kan, maar het is een struggle. De ouders van de kinderen zijn vertrokken. Vader kon niet leven met een gehandicapte dochter zoals Halima. Zij kan nl. moeilijk lopen. Moeder kon de stress daarna niet meer aan en vertrok ook. Halima haar schoolkosten worden betaald. Het gezin heeft  nieuwe matrassen en muskietennetten gekregen, op de grond slapen is geen optie. Door  Covid 19 kwam het gezin nog meer in de problemen en krijgen zij sinds maart 2020 een voedselpakket. Sinds het begin van 2022 wordt ook Joseph, die rechts staat van Halima gesponsord. Oma had het goed geregeld voor haar kleinzoon en een Keniaanse sponsor gevonden, die de school fees en bijkomende kosten betaalde voor hem. Helaas overleed deze sponsor. Gelukkig hebben wij een sponsor gevonden, waardoor Joseph zijn middelbare school kan afronden. Joseph probeert ook zelf bij te dragen, door te werken bij een boer tijdens de vakanties en zo een beetje geld verdient voor zijn oma.

 

Gezin van Michael en Catherine

Michael hebben wij jaren geleden leren kennen als ober in ons hotel. Een aardige, vriendelijke betrokken man. Niet alleen bij zijn werk, maar ook bij zijn gezin. Hij merkte dat zijn ogen achteruit gingen. Er kwam een bril, de avond shifts werden geskipt bij zijn werk, maar uiteindelijk kwam hij thuis te zitten. Zijn ogen waren zo achteruitgegaan, dat werken onmogelijk was. Achteraf bleek, dat hij een verwaarloosde oogziekte had, waardoor hij blind kon worden. Helaas werd dit ook werkelijk en werd hij compleet afhankelijk  van zijn vrouw Catherine. Het gezin verhuisde naar een klein huisje op de plot van zijn ouders. Catherine kon haar business niet meer runnen, omdat zij Michael moest begeleiden. Hij boft met haar, liefdevol en trouw aan en naar haar man. Michael is echter te jong, (45 jaar)om thuis te zitten en geheel afhankelijk te zijn. Begin 2022 vertrok hij naar het blindeninstituut Machakos bij Nairobi om de tools te leren om ook zelfstandig zijn weg te kunnen vinden. Een hele stap voor hem. Een cursus van 2 jaar. Hij verblijft daar intern Tunajenga betaalt de fees, (het schoolgeld) , maar ook  de fees voor zijn kinderen Sammy en Grace. Tevens heeft Catherine een lening gekregen om haar business weer te kunnen starten.

 

Gezin van Chizi

Chizi (eerste foto in blauw shirt, tweede foto in geel shirt) woonde in het meisjeshuis van de Ganda  Primary school waar zij zelf ooit leerling was en nu les geeft. Echter haar salaris werd betaald uit de bijdragen van de ouders van de school, maar sinds maart 2020 waren de scholen dicht. Geen salaris meer!!  Zij vertrok weer terug naar haar ouderlijk huis, (op de foto staat zij met haar ouders)waar het gezin leeft in erbarmelijke omstandigheden. Zij waren afhankelijk van haar inkomen. Sinds maart 2020 krijgt het gezin een voedselpakket. en is Chizi gaan werken op de Saini Academy. Eind 2021 heeft zij haar 2 jarige opleiding voor het behalen van het “diplom” afgerond. 

 

Gezin van Michael

Michael staat op de foto met rood T shirt met zijn moeder, met groen T shirt met zijn vader. Michael zit in de groep van de gesponsorde Jongeren. De studiekosten worden betaald.. Hij ondersteunt Samson de coördinator met het maken van overzichten in Excel bestanden (geleerd bij zijn studie). De vader van het gezin is de dorpsoudste en bemiddelt in conflicten, hij adviseert en ondersteunt. Door de Covid 19 zijn de inkomsten voor het gezin geheel weg gevallen. Het gezin hoort bij de “most vulnerable”, zoals dat dan heet. Sinds maart 2020 krijgen zij een voedselpakket. In 2022 rond Michael zijn ICT opleiding af en gaat hij de ICT projecten begeleiden binnen onze scholen.

 

Gezin van Shedrack

Shedrack staat alleen op de foto, maar hoort bij een groot samengesteld gezin.  Shedrack hoort bij de gesponsorde groep Jongeren. Een getalenteerde leerling, die echter al maanden geen onderwijs kreeg. Online lessen waren voor hem onmogelijk.  Gelukkig heeft hij medio 2022 de middelbare school afgerond en is in afwachting van zijn diploma en zijn vervolgopleiding. De voedselpakketten zijn voor dit gezin uitgebreider, er moeten veel monden worden gevoed.

 

Uitdelen voedsel- en vleespakketten bij de gezinnen; lunch voor de Saini Academy