Naast het onderwijs, het albino en het jongeren project, support Tunajenga ook gezinnen. Wij hebben hun ontmoet door onze projecten, tijdens ons verblijf in het hotel of toevallig op straat. Het zijn daarbij gezinnen van mensen met wie wij een speciale binding hebben. Wij zijn b.v. bij hun thuis geweest of onze coördinator Samson Ndegwa heeft hun thuis bezocht. Zij krijgen daarbij ondersteuning in de breedste zin van het woord. ( voedselpakketten, bijdrage medische kosten, bijdrage schoolkosten, ondersteuning van business, aanschaf matrassen, muskietennetten etc. )

 

Gezin van Halima en oma Elizabeth

Het gezin bestaat uit oma Elizabeth en haar 5 kleinkinderen. Halima staat op de eerste foto in haar schooluniform. Oma zorgt voor haar kleinkinderen zo goed als het kan, maar het is een struggle. De ouders van de kinderen zijn vertrokken. Vader kon niet leven met een gehandicapte dochter zoals Halima. Zij kan nl. moeilijk lopen. Moeder kon de stress daarna niet meer aan en vertrok ook. Halima haar schoolkosten worden betaald. Het gezin heeft  nieuwe matrassen en muskietennetten gekregen, op de grond slapen is geen optie. Door  Covid 19kwam het gezin nog meer in de problemen en krijgen zij sinds maart een voedselpakket.

 

Gezin van Michael en Catherine

Michael en Catherine vormen samen met hun zoon Sammy en dochter Grace een gezin. Zij wonen op het terrein van zijn vader, noodgedwongen moesten zij hier heen verhuizen. Michael verloor vanwege een oogziekte zijn baan en Catherine moest voor hem zorgen. Dit maakte dat zij geen inkomen hadden en afhankelijk waren van steun van de familie. De schoolkosten worden voor de kinderen betaald. Catherine had een lening gekregen om haar eigen business op te zetten om geld te verdienen. Covid 19 zorgde ervoor dat de business weg viel. Sinds maart 2020 krijgt het gezin per maand een voedsel pakket. 

 

Gezin van Bakhari

Bakhari woont samen met zijn vrouw, dochter en zoon in het huis van zijn overleden vader. In 2019 is ook zijn moeder overleden en heeft hij de zorg voor zijn broers en zussen. De support aan het gezin bestond uit een bijdrage voor medische zorg voor zijn moeder en dochter. Of een bijdrage in de schoolkosten. De support is daarbij divers. Met zijn salaris als strandman kon hij deze hoge kosten niet betalen. Steeds kwamen er ook nieuwe onvoorziene kosten, moedeloos werd hij ervan. Door de Covid 19 verloor hij ook nog zijn  baan. Sinds maart 2020 krijgt hij een voedsel pakket

 

Gezin van Chize

Chize ( eerste foto in blauw shirt, tweede foto in geel shirt ) woonde in het meisjeshuis van de Ganda  Primary school waar zij zelf ooit leerling was en nu les geeft. Zij hoort bij onze gesponsorde Jongeren groep. Echter haar salaris werd betaald uit de bijdragen van de ouders van de school, maar sinds maart 2020 zijn de scholen dicht. Geen salaris meer!!  Zij vertrok weer terug naar haar ouderlijk huis, ( op de foto staat zij met haar ouders  )waar het gezin leeft in erbarmelijke omstandigheden. Zij waren afhankelijk van haar inkomen. dat er nu niet is. Sinds maart 2020 krijgt het gezin een voedselpakket.

 

Gezin van Michael

Michael staat op de foto met rood T shirt met zijn moeder, met groen T shirt met zijn vader. Michael zit in de groep van de gesponsorde Jongeren. De studiekosten worden betaald. echter voor het laatste jaar 2021 moet nog een sponsor worden gevonden. Hij ondersteunt Samson de coördinator met het maken van overzichten in Excel bestanden (geleerd bij zijn studie). De vader van het gezin is de dorpsoudste en bemiddelt in conflicten, hij adviseert en ondersteunt. Door de Covid 19 zijn de inkomsten voor het gezin geheel weg gevallen. Het gezin hoort bij de “most vulnerable”, zoals dat dan heet. Sinds maart 2020 krijgen zij een voedselpakket. 

 

Gezin van Shedrack

Shedrack staat alleen op de foto, maar hoort bij een groot samengesteld gezin. De familieleden zijn de hele dag op pad om voedsel te vinden, weer te verkopen of een baantje te krijgen. Covid 19 zorgt ervoor dat dat niet makkelijk is. Kenia kent zeer strenge maatregelen; avondklok en verboden te reizen. Shedrack hoort bij de gesponsorde groep Jongeren en zit nog op de middelbare school. Een getalenteerde leerling, die echter al maanden geen onderwijs krijgt. Online lessen zijn er wel, maar voor hem onmogelijk. De voedselpakketten zijn voor dit gezin uitgebreider, er moeten veel monden worden gevoed.

 

Gezin van Bernard

Bernard, de ober van een hotel. Getalenteerd, maar  niet de mogelijkheid gehad om te leren. Engels heeft hij geleerd door veel te lezen. Anno 2020 heeft hij de zorg voor zijn 2 zussen en  zijn broer, omdat de ouders zijn overleden. Echter Covid 19 zorgde ervoor dat hij zijn baan kwijt raakte en geen inkomen meer had. Een lening  gaf uitkomst. De business liep helaas niet, de lening wordt nu terug betaald met een andere lening. Een héél slecht vooruitzicht. Grote zorgen heeft hij daarnaast om zijn zus, die op jonge leeftijd ernstig is verbrand. Naast de voedselpakketten proberen wij ook te ondersteunen in de medische kosten.

 

Impressie van uitdelen voedselpakketten bij overige gezinnen