Jongeren project

Education is the powerful weapon which you can use to change the world, Nelson Mandela.

Jongens sponsorproject 2024

 Leli 

Leli is eveneens een “nieuwe” Jongere, maar wel gelijk de jongste van ons Jongeren project. Bij toeval kwam Samson hem met zijn opa tegen bij de uitdeling van het voedselproject bij de afsluiting van het Suikerfeest. Eid al Fitr in 2023. Hij stond daar met zijn opa. Het verhaal gaf aan, dat opa zorgde voor zijn kleinzoon, de moeder was verdwenen. Leli trok nog meer de aandacht, omdat hij mank liep. Eigenlijk het zelfde als toen wij Halima ontmoette. Er bleef vanaf  dat moment contact. Maar ook hebben wij in werking gezet om Leli te laten onderzoeken door mister Kalimbo, de contactpersoon van het APDK (Association for the Physically Disabled of Kenya) Het bleek dat Leli al bekend was bij deze organisatie, maar dat de vervoerskosten van het dorp naar de kliniek in Mombasa, het probleem waren. Opa kon dit niet bekostigen. Een donatie heeft e.e.a. weer mogelijk gemaakt. Foto 2024, Leli op school.

 

 

 

 

Sammy

Sammy is de zoon van de ober uit het Leopard Beach Resort, die wij al jaren kennen. In 2016 werd Michael geconfronteerd met een oogziekte. Dit maakt dat hij niet meer kon werken. Sammy zijn zoon verbleef op dat moment op de Diani Ocean Academy in Ukunda. De school fees heeft Tunajenga toen overgenomen. In het voorjaar van 2018 hadden wij pas een ontmoeting met zijn gezin; zijn vrouw Catherine, Sammy en de kleine meid Grace. Sammy maakte de overstap naar de Mikaela Primary School, omdat de andere school failliet ging. Sammy moest wennen aan deze overstap en deed grade 7 voor de tweede keer. Hij moet heel vroeg op om op tijd op school te zijn. Inmiddels zit hij in het laatste jaar van de Primary School. Sammy draagt inmiddels een bril. De bril verkleurt daarbij bij het zonlicht. Het blijkt nl. dat Sammy de zelfde oogziekte heeft als zijn vader Michael. De ziekte wordt daarbij doorgegeven van vader op zoon. Echter het grote verschil is nu, dat Sammy onder controle is en wordt behandeld. November 2019 heeft Sammy de eindtoets gemaakt, zijn score was 329. Hij heeft toen een oproep gehad van de Kaya Tiwi Secondary School in het district Kwale. Zijn opleiding is nu betaald en de helft van de boarding kosten. 2023 heeft hij de Secondary School afgerond. Gemiddelde score D plain, dat viel hem, zijn ouders maar ook ons wel een beetje tegen. Covid heeft daarbij mogelijk een rol gespeeld, helaas heeft de extra remedial niet geholpen. Foto juni 2022

 

 

 

 

Joseph 


Joseph is de broer van Halima. Hij woont bij zijn oma, omdat zijn ouders het gezin hebben verlaten. Samen staan zij op de foto. Alle 5 kinderen  van het gezin, zijn ondergebracht bij oma. Oma had de support voor Joseph goed geregeld. Er was een Keniaanse sponsor die zijn middelbare schoolopleiding betaalde. Helaas overleed deze sponsor. Oma was ten einde raad. Joseph was immers al halverwege zijn middelbare schoolopleiding. Gelukkig hebben wij voor hem een nieuwe sponsor kunnen vinden. De fees en de shopping  voor  de eerste term 2023 zijn betaald. Oma héél blij. Maar Joseph ook. In 2023 heeft hij de Secondary school afgerond, we wachten nog op zijn resultaten. Foto juni 2022

 

 

 

 

 

Faki

Bij de rondgang langs de lokalen op de Saini Academy in maart 2023  kwamen wij een jongen tegen. Hij viel op, niet vanwege zijn stok, maar vanwege zijn lengte. Een grote leerling voor Grade 3 vonden wij. Navraag gaf het volgende aan: zijn naam is Faki en hij is 15 jaar oud.  Vanwege zijn handicap wilde hij niet meer naar school. Hij werd uitgelachen en bleef liever thuis. 2 maanden is hij nu leerling van de Saini Academy en zijn  moeder en de leerkrachten zien al een enorm verschil. Hij praat, hij lacht en vindt het fijn op school. Hij wordt geaccepteerd en men heeft aandacht voor hem. Zijn handicap is niet ontstaan door zijn geboorte, maar door de plek waar hij als baby lag. Op een mat op de zandgrond in zijn hut. De diggers (de wormpjes) zijn een veel voorkomend probleem in Kenia en nemen dan bezit van het lichaam, als je er niet voor behandeld wordt. Bij Faki kwam men er erg laat achter. De wormpjes komen nl. in de bloedbaan en hebben een verwoestende werking. Het bleek ook dat hij nu behandeld wordt door Neat Feet Organization. Zij hebben de Saini Academy bezocht, omdat hij in het dorp niet te vinden was. Men was verbaasd te horen dat hij op school zat. De leden van de organisatie besloten daarom  om een bezoek te brengen aan de Saini Academy. Zij zagen een geheel ander kind. Op school werd hij behandeld voor de diggers en meteen werden de andere leerlingen ook onderzocht en behandeld. Daar zijn wij erg blij om. Maar het belangrijkste: wat voeding, spirulina en aandacht voor een verschil kan dat maken. Wij hebben ook het APDK benaderd,    (Association for the Physically Disabled of Kenya), onderzoek gaf aan dat hij gezien zijn leeftijd niet meer geopereerd kan worden. Heel triest. Wij  gaan nu voor een betere wandelstok, zodat hij beter kan lopen.

 

Chikoza

Ergens onderweg in de bloedhitte van Lunga Lunga, was er een ontmoeting geregeld met ouders. Onder een boom zouden zij daar zitten, werd er aangeven. We hadden niet helemaal in de gaten, dat het een speciale ontmoeting was met “most needed ones”, ver weg van de kust, droog, door een uitgestorven gebied. Onder die boom zaten 2 oudere mannen op leeftijd, die blind waren geworden. Er zat een moeder met een jongen met een mentale handicap en er zat een moeder bij haar lichamelijke gehandicapte zoon, liefdevol op de  grond. Alle 4 zouden zij een voedselpakket krijgen, die lagen achter in de auto. Het verhaal gaat verder over die jongen op de grond. Chikoza, 17 jaar oud. Met een stralende open blik zei hij; “Jambo , jambo”. Compleet verrast waren wij. Verlamd lag hij daar, volledig afhankelijk van zijn ouders in alles. Zij hadden hem onder de boom neergelegd en hem er heen gedragen.  Een jongen gezond geboren, maar op vijf jarige leeftijd door een bacterie verlamd geraakt. Er is nu geregeld dat hij een speciale stoel en tafel krijgt en dat hij naar de Polytechnische school kan. Hoe een bezoek onder een boom een leven kan veranderen.

We zijn nog op zoek naar een sponsor voor Chikoza

 

Juma

Juma, is een van de kleinkinderen van oma Elizabeth. Half december ontvingen wij via Samson een update over het gezin. Oma Elizabeth berichtte dat haar kleinkinderen al weken thuis waren i.v.m. de vakantie en dat het nieuwe schooljaar 2024 bijna zou beginnen. Oma vroeg in het bericht om support voor haar kleinzoon Juma. Hij had goede resultaten behaald op de Primary School en zij zocht financiële ondersteuning, zodat Juma naar de Secondary School kon gaan. Samson heeft daarbij voorgesteld om naar een school te gaan niet al te ver weg. De Mwereni Secondary School heeft Juma toegelaten. De fees en de schoolkosten zijn voor hem betaald, ook is er support vanuit de lokale overheid voor hem. Op de foto draagt Juma nog steeds een van de destijds meegebrachte sportkleding. Hij is aan het shoppen om de spullen uit te zoeken die hij nodig heeft om te boarden;. Intern verblijven op de school      (Een metalenkist voor het opbergen van zijn persoonlijke spullen, matras etc.)

 

 

 

 

 

Kinderen uit een familie

Op de foto staan 4 jongens (Juma, Said, Ramadhani en Mwakibega ) uit een familie. Maar het gezin heeft nog 10 kinderen. De moeder trouwde op haar dertiende. Helaas werd zij in 2018 weduwe. De gemeenschap van de school probeert zoveel mogelijk te ondersteunen. De kinderen hebben sportkleding ontvangen, maar in 2022 zijn er sponsoren gevonden die het mogelijk maken dat ook zij nu een uniform hebben, een schooltas en de benodigde schoolspullen. Bij het bezoek in juni 2022 kregen wij een gevlochten hart van stro, als bedankje van de moeder. Foto november 2022.

 

 

 

 

 

Meisjes sponsorproject 2024

Evalyn

Eigenlijk hadden wij besloten om geen nieuwe individuele sponsor trajecten meer aan te gaan en de focus te gaan leggen op de Saini Academy. Maar  wanneer je dan het bericht krijgt over Evalyn, dan breekt je hart. Begin januari 2024  ontvingen wij via onze coördinator Samson het bericht van overlijden van haar vader. Haar vader is de oom van Samson en Evalyn is zijn nicht. Wij moesten het bericht een paar keer overlezen, omdat er sprake was van moord. Ruzie over grond was de aanleiding. Op de foto staat zij, bij het graf van haar vader. Radeloos, want wie gaat nu haar studie betalen?. Zij is tweedejaars student op de Kirinyaga University: Bachelor of Education arts (Mathematics and Business)  Na dit trieste bericht hebben wij toch besloten haar schoolfees voor 2024 te betalen.

 

 

 

 

Grace 

Grace is de jongere zus van Sammy. Zij heeft dezelfde ouders. Grace heeft een andere achternaam. Het krijgen van een familie naam verloopt in Kenia van vader en op moeder en op familie. Op de foto draagt Grace sinds 2022 een bril. Gezien de oogproblematiek van haar vader Michael hebben wij geregeld dat er een oogcheck heeft plaats gevonden. De oogziekte is erfelijk blijkt nu, maar met een goede behandeling, goed onder controle te krijgen. Dit houdt in; een bril gaan dragen, oogdruppels en 2 keer per jaar een controle.

Grace startte in juli 2022 op haar nieuwe Primary School. De Masimbani. Een boarding school, maar ook de school met de hoogste KCPE score in de county Kwale. De boarding school biedt uitstekend onderwijs, een goede verzorging, extra begeleiding en medische zorg. Daarnaast geeft het haar moeder Catherine de mogelijkheid om zich nog meer te concentreren op haar business. Op de school verblijft ook Halima, die haar bed in de slaapzaal dichtbij heeft, dat hebben we kunnen regelen bij ons bezoek aan de school in juni 2022. Ook is Grace gek op kleding. Zij boft, want wij nemen bij ieder bezoek prachtige kleding mee, die gedoneerd wordt. Elk kleding stuk wordt daarbij geshowd. Haar foto spreekt daarbij voor zich.

 

Halima 

April  2019 kregen wij een speciaal verzoek aangaande sponsoring voor Halima. Zij is een getalenteerde leerling van de Dzombo Primary School. Zij zit in Grade 3 maar dreigde van school te moeten daar de kosten niet meer betaald kunnen worden. Halima verblijft nl. bij haar grootmoeder, Zij is geboren met gebogen benen en heeft een stok nodig om zich te verplaatsen. Haar vader negeerde moeder en dochter en verliet het gezin. Moeder totaal wanhopig bracht Halima, haar zusje en 3 broers onder bij haar oma Elizabeth. Met elkaar wonen zij in erbarmelijke omstandigheden. Het onderwijs is gratis, maar bepaalde kosten moeten er toch gemaakt worden. Totaal  30 euro voor geheel 2019. (uniform en examengeld)  Zij heeft een hoge ranking in haar klas,  derde van de 66 leerlingen, een goede score. 2020 In het voorjaar van 2020 hebben zij dankzij een mooie sponsoring 3 nieuwe matrassen gekregen. Een ieder sliep nl. op de grond. Ook hebben wij support gehad voor aanschaf van spullen om te koken. De laatste aanschaf betrof nieuwe muskietennetten. Halima had in de zomer malaria. Een nieuwe ontwikkeling is de behandeling voor Halima in 2021 is deze gestart dankzij bemiddeling van het APDK ( Association for the Physicall Disabled of Kenya) Deze organisatie vergoedt alle medische kosten en ingrepen. Half mei is het rechterbeen van Halima in het gips gezet in de speciale kliniek te Mombasa. Half augustus is haar linkerbeen geopereerd in een kliniek in Kijabe in het district Naivasha. Daarna is zij voor revalidatie weer teruggegaan naar Mombasa. Wij hebben haar in deze kliniek in september 2021 bezocht .De revalidatie is goed verlopen en zij is weer naar school, een nieuwe school. De Masimbani Primary School. Deze school behaalt goede resultaten. De headteacher vond het een uitdaging in positieve zin om Halima te verwelkomen. Halima doet het nl. heel goed op school, de uitdaging ligt in het feit om Halima nog beter te laten presteren. Zij zal intern op deze school verblijven en goed in de gaten worden gehouden. Het eten wordt geregeld en er is een goede begeleiding. Begin 2022 moest er wel nog een bed worden gekocht. Er waren meer leerlingen, dan bedden! In juni 2022 is de lunch aangepast en krijgt zij een gevarieerder maaltijd. Dit is ook beter voor haar herstel. Haar therapie heeft zij trouw gedaan. Een tweede paar schoenen hebben wij kunnen aanschaffen voor haar. 1 Februari 2023 is Halima gestart op de Junior Secondary School, conform het nieuwe onderwijs systeem. Ook kregen wij de uitslag van het National Examen met haar resultaten. De headmaster, mister John was uitermate tevreden. An excellent student he informed us. !!  Maar het nieuwe onderwijs bleek een uitdaging zowel voor de school als voor Halima. Januari 2024 begon voor haar het nieuwe schooljaar weer in grade 8 van de Junior Secondary High School. De benodigde schoolmaterialen zijn voor haar aangeschaft.

Raha 

Raha is een zeer getalenteerde leerling van Kenya Kesho for Girls. Deze school is opgericht door Peter en Sandra Ruysenaars. Het is een school met een ander onderwijs concept met de reguliere vakken, maar ook aandacht voor kunst, ambacht, muziek, gezondheid, sport en yoga. Het laatste rapport van september 2022 liet zien dat Raha alle dagen aanwezig is geweest. Zij  gaat graag naar school. Maar ook dat zij zoals eerder beschreven, getalenteerd is. Van de 500 punten die je in het Keniaanse systeem kunt verkrijgen scoort Raha er 446. De hoogste score behaalt zij bij het vak rekenen. De school daagt haar uit door rekenwedstrijden te houden. Het mooist is echter dat wij nu een blije vrolijke Raha zien. Het is een geweldige vooruit gaan, zeker gezien waar zij vandaan kwam. Zij was een stil, teruggetrokken zeer introvert meisje, veroorzaakt door hetgeen wat zij had meegemaakt.

Resultaten van 2023 gaven vanwege een nieuw beoordelingssysteem andere scores,