Jongeren project

Jongens sponsoring 2022

 

Sammy 

Sammy is de zoon van de ober uit het Leopard Beach Resort, die wij al jaren kennen. In 2016 werd Michael geconfronteerd met een oogziekte. Dit maakt dat hij niet meer kon werken. Sammy zijn zoon verbleef op dat moment op de Diani Ocean Academy in Ukunda. De school fees heeft Tunajenga toen overgenomen. In het voorjaar van 2018 hadden wij pas een ontmoeting met zijn gezin; zijn vrouw Catherine, Sammy en de kleine meid Grace. Sammy maakte de overstap naar de Mikaela Primary School, omdat de andere school failliet ging. Sammy moest wennen aan deze overstap en deed grade 7 voor de tweede keer. Hij moet heel vroeg op om op tijd op school te zijn. Inmiddels zit hij in het laatste jaar van de Primary School. Sammy draagt inmiddels een bril. De bril verkleurt daarbij bij het zonlicht. Het blijkt nl. dat Sammy de zelfde oogziekte heeft als zijn vader Michael. De ziekte wordt daarbij doorgegeven van vader op zoon. Echter het grote verschil is nu, dat Sammy onder controle is en wordt behandeld. November 2019 heeft Sammy de eindtoets gemaakt, zijn score was 329. Hij heeft toen een oproep gehad van de Kaya Tiwi Secondary School in het district Kwale. Zijn opleiding wordt nu betaald en de helft van de boarding kosten. 2022 zit hij in form 3. 

 

 

 

Michael 

Michael is een oud leerling van de Dzombo Primary School. Hij had een score van boven de 300 bij de KCPE. Dankzij sponsoring heeft hij begin 2018 zijn middelbare school afgerond. Het vervelende was echter dat hij zijn diploma niet in ontvangst had kunnen nemen, daar er ontbrekende handtekeningen waren van docenten. Het had even wat voeten in de aarde, want op het moment dat Michael  op pad ging voor de handtekeningen, waren de desbetreffende docenten niet aanwezig. Daarnaast had hij niet altijd de financiële middelen om naar zijn middelbare school af te reizen. Dankzij bemiddeling van de coördinator in Kenia is in september 2018 toch e.e.a. geregeld. Michael kon met zijn middelbare school diploma met een gemiddelde C score starten met een ICT opleiding op het Coast Institute of Technology. In 2022 is hij gestart met het  laatste jaar van deze opleiding.

 

 

 

 

Shedrack 

Chedrack, is de getalenteerde broer van Hinzano en Paul. Hij had een KCPE score van 330. Door de support van Tunajenga, de overheid en zijn familie kon Chedrack naar de Mwenzamwenye Secondary School. De corona maakte het ook voor hem niet makkelijk. Toch heeft hij in 2022 de middelbare school afgerond. Nadat de openstaande rekeningen waren betaald, kreeg Shedrack zijn diploma. In september 2022 heeft hij een uitnodiging van de lokale overheid gehad om te gaan studeren aan het technologische instituut van VOI om een ICT training te gaan volgen. Hij heeft een studie beurs ontvangen. Het probleem zijn de kosten voor de boarding.

Op de foto staat hij met een mooi trainingspak. Bij toeval hebben wij hem in juni 2022 ontmoet.

 

 

 

 

Joseph 


Joseph is de broer van Halima. Hij woont bij zijn oma, omdat zijn ouders het gezin hebben verlaten. Samen staan zij op de foto. Alle 5 kinderen  van het gezin, zijn ondergebracht bij oma. Oma had de support voor Joseph goed geregeld. Er was een Keniaanse sponsor die zijn middelbare schoolopleiding betaalde. Helaas overleed deze sponsor. Oma was ten einde raad. Joseph was immers al halverwege zijn middelbare schoolopleiding. Gelukkig hebben wij voor hem een nieuwe sponsor kunnen vinden. De fees en de shopping  voor 2022 zijn betaald. Oma héél blij. Maar Joseph ook.

 

 

 

 

 

 

Kinderen uit een familie

Op de foto staan 5 jongens uit een familie. Maar het gezin heeft nog 9 kinderen. De moeder trouwde op haar dertiende. Helaas werd zij in 2018 weduwe. De gemeenschap van de school probeert zoveel mogelijk te ondersteunen. De kleding uit Nederland werd aan het oudercomité gegeven, die al snel aan deze kinderen de sporttenues gaven. De moeder wil graag dat de kinderen naar de Saini Academy kunnen gaan. Echter de bijdragen voor o.a. de lunch kan zij niet betalen. Op dit moment worden er 4 kinderen gesponsord. Ishara, de headteacher plaats de kinderen in een groep. Bij het laatste bezoek in juni 2022 kregen wij een gevlochten hart van stro, als bedankje van de moeder. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meisjes sponsoring 2022

Grace 

Grace is de jongere zus van Sammy. Zij heeft dezelfde ouders. Grace heeft een andere achternaam. Het krijgen van een familie naam verloopt in Kenia van vader en op moeder en op familie. Op de foto draagt Grace sinds 2022 een bril. Gezien de oogproblematiek van haar vader Michael hebben wij geregeld dat er een oogcheck heeft plaats gevonden. De oogziekte is erfelijk blijkt nu, maar met een goede behandeling, goed onder controle te krijgen. Dit houdt in; een bril gaan dragen, oogdruppels en 2 keer per jaar een controle.

Grace gaat 2022 nog een verandering mee maken. Per juli zal zij naar een nieuwe Primary School. De Masimbani. Een boarding school, maar ook de school met de hoogste KCPE score in de county Kwale. De boarding school biedt uitstekend onderwijs, een goede verzorging, extra begeleiding en medische zorg. Daarnaast geeft het haar moeder Catherine de mogelijkheid om zich nog meer te concentreren op haar business. Op de school verblijft ook Halima, die haar bed in de slaapzaal dichtbij heeft, dat hebben we kunnen regelen bij ons bezoek aan de school in juni 2022. Ook is Grace gek op kleding. Zij boft, want wij nemen bij ieder bezoek prachtige kleding mee, die gedoneerd wordt. Elk kleding stuk wordt daarbij geshowd. Haar foto spreekt daarbij voor zich.

 

Halima 

April  2019 kregen wij een speciaal verzoek aangaande sponsoring voor Halima. Zij is een getalenteerde leerling van de Dzombo Primary School. Zij zit in Grade 3 maar dreigde van school te moeten daar de kosten niet meer betaald kunnen worden. Halima verblijft nl. bij haar grootmoeder, Zij is geboren met gebogen benen en heeft een stok nodig om zich te verplaatsen. Haar vader negeerde moeder en dochter en verliet het gezin. Moeder totaal wanhopig bracht Halima, haar zusje en 3 broers onder bij haar oma Elizabeth. Met elkaar wonen zij in erbarmelijke omstandigheden. Het onderwijs is gratis, maar bepaalde kosten moeten er toch gemaakt worden. Totaal  30 euro voor geheel 2019. (uniform en examengeld)  Zij heeft een hoge ranking in haar klas,  derde van de 66 leerlingen, een goede score. In het voorjaar van 2020 hebben zij dankzij een mooie sponsoring 3 nieuwe matrassen gekregen. Een ieder sliep nl. op de grond. Ook hebben wij support gehad voor aanschaf van spullen om te koken. De laatste aanschaf betrof nieuwe muskietennetten. Halima had in de zomer malaria. Een nieuwe ontwikkeling is de behandeling voor Halima. In mei 2021 is deze gestart dankzij bemiddeling van het APDK ( Association for the Physicall Disabled of Kenya) Deze organisatie vergoedt alle medische kosten en ingrepen. Half mei is het rechterbeen van Halima in het gips gezet in de speciale kliniek te Mombasa. Half augustus is haar linkerbeen geopereerd in een kliniek in Kijabe in het district Naivasha. Daarna is zij voor revalidatie weer teruggegaan naar Mombasa. Wij hebben haar in deze kliniek in september 2021 bezocht .De revalidatie is goed verlopen en zij is weer naar school, een nieuwe school. De Masimbani Primary School. Deze school behaalt goede resultaten. De headteacher vond het een uitdaging in positieve zin om Halima te verwelkomen. Halima doet het nl. heel goed op school, de uitdaging ligt in het feit om Halima nog beter te laten presteren. Zij zal intern op deze school verblijven en goed in de gaten worden gehouden. Het eten wordt geregeld en er is een goede begeleiding. Begin 2022 moest er wel nog een bed worden gekocht. Er waren meer leerlingen, dan bedden! In juni 2022 is de lunch aangepast en krijgt zij een gevarieerder maaltijd. Dit is ook beter voor haar herstel.

Raha 

Raha is een zeer getalenteerde leerling van Kenya Kesho for Girls. Deze school is opgericht door Peter en Sandra Ruysenaars. Het is een school met een ander onderwijs concept met de reguliere vakken, maar ook aandacht voor kunst, ambacht, muziek, gezondheid, sport en yoga. Het laatste rapport van september 2022 liet zien dat Raha alle dagen aanwezig is geweest. Zij  gaat graag naar school. Maar ook dat zij zoals eerder beschreven, getalenteerd is. Van de 500 punten die je in het Keniaanse systeem kunt verkrijgen scoort Raha er 446. De hoogste score behaalt zij bij het vak rekenen. De school daagt haar uit door rekenwedstrijden te houden. Het mooist is echter dat wij nu een blije vrolijke Raha zien. Het is een geweldige vooruit gaan, zeker gezien waar zij vandaan kwam. Zij was een stil, teruggetrokken zeer introvert meisje, veroorzaakt door hetgeen wat zij had meegemaakt.