Gezondheidscentrum

Een nieuwe focus komt er te liggen op de realisatie van een gezondheidscentrum. Dit centrum moet gebouwd gaan worden bij de Saini Academy. Het centrum gaat dan medische voorlichting, voedingsadviezen en support geven aan de gemeenschap rondom de school. Te denken valt daarnaast aan het geven van voorlichting bij het gebruik van water. Een “must” zijn daarbij goede water voorzieningen                ( watertorens, watertankjes, sanitizers en toiletten)

De Watertoren

Schoondrinkwater is niet vanzelfsprekend in Kenia. Veel mensen drinken vies drinkwater. Dit vieze drinkwater veroorzaakt vaak diarreeziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Daarnaast moeten de leerlingen veel water drinken, het voorkomt hoofdpijn en uitdroging. De Saini Academy heeft een watertoren met daaronder 4 waterkranen. Het water is drinkbaar, er is een speciaal apparaat aangeschaft om het water te zuiveren. Bij elk lokaal staat een watertankje. Het water van de watertoren gaat via de waterleiding naar de keuken en de toiletten. Ook gaat er in de toekomst een waterleiding naar de buren, waar op het terrein huizen staan die verhuurd worden.

De 2 Toiletgebouwen

Er  zijn nu 6 toiletten met een flushing toilet, Toiletten voor jongens, meisjes, het team en voor bezoekers. Er is toiletpapier en de toiletten worden schoon gemaakt..

Andere doelen  zijn: 

  • medische zorg: te denken valt aan “de worming”; ontwormen, door het het geven van een tablet. Worm infecties verstoren nl. de opname van voedingsstoffen. Dit kan leiden tot bloedarmoede, ondervoeding en een verminderde mentale en fysieke ontwikkeling en vormen een ernstige bedreiging voor de gezondheid, het onderwijs en de productiviteit van kinderen.
  • voorlichting aan meiden; mijn lijf, mijn leven  (geen besnijdenis en tienerzwangerschappen)
  • Gevarieerd voedsel; De omheining van het schoolterrein zorgt voor bescherming. Nu is het nl. mogelijk om een “nursery” aan te leggen. Een kleine kwekerij. Tomaatjes en sukuma kiwi zijn gezaaid. Een aanvulling voor de lunch op school
Covid 19

Covid 19 nam in 2020 bezit van de wereld. Voorzorgsmaatregelen moesten er genomen worden. Tunajenga kon daarbij supporten in mondmaskers, thermo guns, soap en footsanitIrzers. Aan de communities van de scholen werd er uitgelegd wat de belangrijkste maatregelen waren; mondmaskers dragen en handen wassen. De soap werd gemaakt door een van onze eerder gesponsorde leerlingen. Zij had er haar business van gemaakt. Op de Saini Academy kwamen 4 footsanitizers, op de Bilashaka Primary School kwamen 5 watertankjes op een frame met zeepflesjes er naast. Ook in elk lokaal kwamen er zeepflesjes. Elke leerling kreeg daarnaast 2 mondmaskers.

De families van de leerlingen hebben ook ondersteuning gekregen; maskers en zeep bij aanvang van de sluiting van alle scholen in Kenia; medio februari. Bij aanvang van het nieuwe schooljaar 2021 en eind juli zijn er wederom nieuwe Covid 19 materialen aangeschaft; 129 mondmaskers, 7 handzeephouders en 100 liter zeep.

Daarnaast  hebben de gezinnen bij de school nu 2 keer een voedselpakket gehad. (rijst, bonen, meel, bakolie, dadels, suiker, zout, thee, wasmiddel)  en 2 keer een vleespakket van 4 kg vlees.