Het wereldwijde Coronavirus gaat helaas ook niet voorbij aan onze projecten in Kenia. Er worden helaas ook daar steeds méér besmettingen geconstateerd. De volgende maatregelen zijn van kracht: Alle scholen zijn gesloten, het dragen van een mondkapje is verplicht, er is een avondklok, meetings mogen niet gehouden worden. Er is een streng uitgaansverbod, waar leger en politie de hand aan houden. De economische terugval is groot. Voedsel raakt schaars en onbetaalbaar. Vooral het arme deel van de bevolking wordt geraakt. Mensen worden naar huis gestuurd. Geen werk, geen inkomen.

Voedselpakketten De Orhan Demir Foundation te Den Haag is gestart met hulp van Stichting Tunajenga om 160 voedselpakketten te organiseren bij de families en de teams van onze 2 scholen: de Saini Academy Kanana en de Tunajenga Academy Mgombezi. Coördinator Samson Ndegwa heeft na overleg de pakketten samengesteld. Met daarbij aandacht voor de moslims families, het is immers Ramadan. In week 18 worden de pakketten van deur tot deur verspreid. Een goede logistiek is van groot belang. Met elkaar zijn wij van plan om over 2 weken wederom voedselpakketten uit te delen.

Maskers en zeep Minister Mangale Ndgewa, de minsiter van ECDE (kleuteronderwijs) te Kwale, startte zelf met het initiatief om maskers te verspreiden. Deze actie heeft Tunajenga ondersteund m.b.v. van extra donaties van onze sponsoren of mensen die er van hoorden. Prachtig en hartverwarmend. Honderden maskers zijn er verspreid. Net zoals emmers met zeep, dit wordt weer overgegoten in flesjes. 10 Dagen lang is hij samen met Samson op pad geweest om de communities van onze scholen te bereiken. De scholen uit het verleden, het heden en de toekomst. We praten dan over 7 scholen met hun bijbehorende communities. Op een herkenbare plek binnen de community, werd er afgesproken om met een aantal mensen de maskers en de zeep te kunnen verspreiden. Bijeenkomsten zijn immers verboden. Uitleg over het virus speelt daarbij een grote rol. Zoals een headmaster treffend zei; ″De mensen hebben er van gehoord, ze weten niet wat ze moeten doen, ze kunnen geen zeep en mondkapjes kopen″. ″Wat is het toch fijn dat de minister nu komt in onze area met dank aan onze sponsoren″. Elke dag ontvangen wij een update. Zie ook Facebook Mangale Ndegwa of Marijke Paap.