Albino project

 Het Albino gezin 

Een Albino is een jongen of meisje geboren in Kenia zonder pigment. Albino’s leven onder erbarmelijke omstandigheden en kunnen niet altijd naar school. Dit heeft te maken met hun levensomstandigheden, de financiën of de acceptatie. Tunajenga ondersteunt een Albino gezin en  een vriendin van het gezin; Rebecca. Vader en moeder ”normal” zoals dat heet. Een uitdrukking die wij eigenlijk onprettig vinden. Het gezin telt 6 kinderen waaronder 5 Albino’s. Bij toeval hebben wij kennis gemaakt met dit gezin. Een van de Albino meiden was een leerling van de Mgombezi Primary School, die wij jaren geleden hebben ontmoet. Op elke bijeenkomst was zij aanwezig, tot het moment dat wij haar misten. Het bleek dat zij thuis was en niet meer naar school ging. Haar thuis wilden wij graag zien en wij wilden haar weer ontmoeten. Het bleek dat haar familie,  aan de overkant van de weg woonde. Zo maakten wij kennis. Sindsdien ontmoeten wij elkaar 2 keer per jaar. Van de 5 Albinokinderen is er inmiddels een dochter overleden. Zij was echter wel moeder van ook een Albino. De enige jongen in het gezin is Hamisi. Hij heeft gestudeerd, heeft een baan en enthousiasmeert Albino’s in het district Kwale om naar school te gaan. Hij heeft een voortrekkers rol en hij staat vermeld bij ons item succes stories. Ook is hij de Kwale Albinism group gestart. Hij maakt zich sterk voor de Albino’s in het district Kwale. Zijn zus Bahati volgde een kappersopleiding. Dzame, de andere zus zit per januari 2021 op de Mgombezi Primary Schoolde, net zoals Mwanamisi het kind van zijn overleden zus. 

 

Bahati 

Bahati behaalde op de Primary school een mooie KCPE score. De overheid hanteert wat betreft de score KCPE voor unvunerables zoals Albino’s een andere maatstaf. Haar score zorgde voor ondersteuning vanuit de overheid. Toch ontstond er een probleem vanwege een gebrek aan finaciële middelen voor aanschaf van materialen zoals, beddengoed, handdoeken, uniform, schoenen etc. Een bedrag van 200 euro dat door de ouders niet betaald kon worden. Het zou daarbij zonde zijn als verdere educatie niet door kon gaan.Tunajenga heeft deze kosten betaald. Inmiddels heeft Bahati haar middelbare schoolopleiding afgerond. Zij was gestart met een opleiding op de Mamba Youth Polytechnic, afdeling hairdressing. Het hebben van extensions in Kenia is een opkomende markt. Helaas heeft Bahati op de valreep haar opleiding niet afgerond.Toen Covid 19 kwam, werd het steeds moeilijker om contact met haar te krijgen. Het laatste bericht is, dat zij naar Mombasa is vertrokken en getrouwd is. Haar geleerde vaardigheden, kan zij gelukkig wel in de praktijk uitvoeren in een kapsalon waar zij werkt.

 

 

 

Mwanamisi 

Mwanamisi de dochter van de overleden zus van Hamisi. Zij is de jongste van het  van het gezin. Eerst gingen zij niet naar school. Het onderwijs is dan wel gratis in Kenia, maar b.v. examengeld of een uniform met schoenen moet wel door de ouders betaald worden. De ouders Mwero hadden deze financiële middelen niet. Dankzij financiering vanuit Tunajenga gaan de jongste meiden nu wel naar school. Sinds Januari 2021 gaat zij naar de Mgombezi Primary School.

 

 

 

 

 

Dzame 

Dzame is de zus van Hamisi, Zij zit in class 6 en gaat sinds Januari 2021 ook naar de Mgombezi Primary school. De ouder bijdrage, het uniforme en de schoenenzijn daarbij onlangs voor haar betaald.

 

 

 

 

 

 

Rebecca  

Rebecca hebben wij in oktober 2018 ontmoet op de Tunajenga Academy. Zij bleek een vriendin te zijn van Bahati en kwam uit dezelfde gemeenschap. Zij kenden elkaar van de Primary School. Dankzij sponsoring van een andere Nederlandse organisatie heeft Rebecca haar middelbare schoolopleiding op de Kwale High School kunnen afronden. Er was echter één probleem daar Rebecca haar diploma van deze school niet kreeg, omdat men aangaf dat er nog een bedrag open stond om te betalen. Dankzij bemiddeling van de coördinator van Tenda Pamoja, de overkoepelende organisatie, heeft Rebecca nu haar diploma. Zij was gestart met een opleiding op de Mamba Youth Polytechnic, afdeling hairdressing. Het hebben van extensions in Kenia is een opkomende markt. Medio 2020 zou Rebecca haar opleiding afronden. Covid 19 had ook voor haar grote gevolgen. Het college ging dicht en Rebecca is anno 2021 niet terug gekeerd op school .Zij woont nu bij haar zus en ondersteunt in een kapsalon.